Објашњен ВордПресс хостинг: Дељени, ВПС, наменски или управљани ВордПресс хостинг – шта одабрати и зашто ?!

ВордПресс понуде

Ако сте нови у хостингу, израда услуге која вам је потребна може се чинити застрашујућим задатком који треба узети у обзир. Али то не мора бити претјерано – као и код сваке одлуке, постојат ће ствари које апсолутно морате имати, и након што пронађете неколико опција које одговарају рачуну, можете ући у детаље како бисте сузили свој списак. . Реците да бирате ресторан, на пример: Прво што треба да размислите су врста хране коју желите, локација и цена. Након што пронађете неколико места која одговарају вашим потребама и буџету, можете ући у критике, атмосферу и опције менија. Одабир домаћина није толико различит од одабира ресторана: постојат ће неколико прекидача уговора који ће сузити вашу листу, а затим детаље који ће вам помоћи да пронађете најповољнију опцију за ваше потребе.

У овом ћемо чланку размотрити четири различите могућности хостинга – заједнички хостинг, ВПС (виртуални приватни послужитељ), намјенски хостинг и управљани ВордПресс хостинг. Покрићемо шта су они, зашто се разликују једни од других, колико коштају, које су предности и недостатке, када их изабрати и – што је најважније – када не!

Врсте ВордПресс хостинга (линкови одељка):

 • Дељено гостовање
 • ВПС хостинг
 • Намјенски хостинг
 • Управљани ВордПресс хостинг

Дељено гостовање

Аналогија: Дељени хостинг је МцДоналд’с од хостинг посла. Производ није грозан (сви имамо бургер сваки час), али није прикладан за сваку ситуацију – радије, јефтино брзо поправак без звона или звиждука.

Матице и вијци

Заједнички хостинг заснован је на претпоставци да за мале веб локације треба мало ресурса. Дељени сервер садржи стотине, ако не и хиљаде корисника, сваки са различитим бројем веб локација. Резултат је јефтин производ који није баш моћан и често уводи све врсте проблема са пренатрпаношћу..

Трошкови

На основу четири познате хостинг компаније које смо изабрали да најбоље представљају ову врсту хостинга (наведено је у даљем тексту), просечна цена квалитетног дељеног хостинг плана износи отприлике између 5 и 12 долара месечно, што не укључује било какве почетне повољности компаније могу да понуде (више о томе касније).

ДреамХост нуди најјефтинији план у износу од око 2,59 УСД месечно са дугорочном обавезом или 4,95 УСД месечно ако плаћате месечно.

На крају дана, ~ 10 УСД месечно би вам углавном требало да купи квалитетну дељену хостинг услугу.

Добра

Највећа предност коју заједнички хостинг има у односу на било коју другу врсту је чињеница да је реч јефтино. Не треба пуно више за то, али сама цена може оправдати коришћење дељеног хостинга у многим ситуацијама.

Лош

Сва питања која се тичу дељеног хостинга потичу из чињенице да делите исто окружење са стотинама других корисника и хиљадама других веб локација. Ово може довести до четири главна проблема:

 • Веб странице које нису ваше, могу да користе несразмерну количину ресурса на серверу, остављајући мање за ваше веб локације и на тај начин их успоравају или заустављају..
 • Проблеми са сигурношћу на једном налогу могу процурити на ваш. Можете заштитити своју веб локацију свим расположеним техничким технологијама, али проблем на нивоу сервера још увек може да вас задеси. Добри дељени домаћини би требало да користе изолацију како би то спречили, али то не чине сви.
 • Прецизно време и поузданост могу бити главни проблем у заједничким окружењима. Будући да друге веб локације могу да убаце ресурсе или проузрокују проблеме у вези са сигурношћу, не само да сте у ризику, већ једноставно не можете да кажете када се проблем може појавити.
 • Дељење окружења значи да нико нема стварну контролу над специфичностима својих сервера, што резултира подешавањем једне величине за све. То је у реду за мале сајтове, али како растете, требат ће вам додатна оомфа.

Има и других проблема, али већина њих произилази из једног од ових – и сви они имају везе са заједничким окружењем.

Почетни попусти

Будите опрезни код дељених цена хостинга. Многи домаћини нуде почетни попуст који важи до прве обнове. Блуехост, на пример, нуди нови план за 2,75 долара уместо листе цена од 7,99 долара.

Међутим, у овом послу постоје два велика упозорења:

 1. Обично се морате обавезати на дуге услове (~ две до три године) да бисте постигли најниже цене. Ако се обавезате само на годину дана, посао неће бити тако сладак.
 2. Ове цене важе само за ваш први циклус наплате – након тога ћете морати да платите редовну цену.

Већина домаћина омогућава вам да платите за три године унапред, што вам омогућава да закључите попуст најмање три године. То, међутим, значи и вишу цијену унапред.

Када одабрати заједнички хостинг

Ако је ваш буџет само се не шири на ниво ВПС-а или управљаног ВордПресс хостинга (види доле), а затим је дељено хостинг заиста једина преостала опција. Овај тип хостинга има много више застоја и непоузданости, али то не значи да ће ваша веб локација бити оффлине током дана сваке недеље.

Био сам домаћин мојих веб локација на Блуехосту и, иако перформансе нису биле изузетне, моје веб локације су биле више од 99% времена, и то је било довољно да се мој посао дигне са земље.

Време мировања моћи често вас коштају значајног посла. Ако имате мали буџет, не чекајте док не можете да приуштите ВПС, набавите заједнички налог сада и прелазите када можете да приуштите.

Ако имате веб сајт са мало промета, релативно неважне веб локације, дељени хостинг је одличан и јефтин начин да их одржате на мрежи. Особни блогови, странице за тестирање клијента, архивирани пројекти и пројекти који се тестирају савршено су прилагођени заједничком окружењу.

Дељено гостовање је такође добра погодност за почетнике који не требају много перформанси. Када покренете посао, постоји добра шанса да нико неће видети вашу веб локацију у првом месецу, а ви ћете у наредним месецима полако градити свој саобраћај. Можете покренути заједнички домаћин да бисте уштедјели нешто новца и пребацивали се када више људи почне посјетити вашу веб локацију.

Ако сте нови у свету веба и ваша веб локација није критична, предлажем да потражите најјефтинији план који можете пронаћи само у корист учења нечега новог. То је сјајно искуство и истраживање за предстојећа времена када ћете можда требати да донесете одлуку између 50 и 100 УСД ВПС плана.

Када се клоните заједничког хостинга

Дељено гостовање није сјајно када је у питању поузданост, ресурси и сигурност. Ако имате веб локацију која је критична за мисију и можете себи да приуштите већи ниво хостинга, требало би да избегавате дељено хостинг.

Знајући када не одабрати дељени хостинг је једноставно: Ако се ниједна од тачака у одељку „Када изабрати дељени хостинг“ не односи на вас, требали бисте остати подаље.

Ако користите веб локацију за е-трговину, препоручујем вам да идете са окружењем које не дијели од покретања. Ако неко не може да погледа ваш блог, изгубили сте посетиоца. Ако неко не може да дође до вашег производа, можда сте изгубили продају.

Знајте за шта плаћате

Као неко ко је са обе стране игралишта (као корисник домаћина и на управљачкој позицији код домаћина), мој најбољи савет је да знате за шта плаћате.

Ако трошите само 5 до 10 УСД месечно на хостинг, не очекујте чуда. Сви добро познати дељени домаћини (о којима ћемо у наставку описати) су добродушне компаније. Не желе да те приме; неће намерно узимати ресурсе са ваше веб локације.

То су поштена предузећа која продају јефтин производ. Производ је сам по себи погресан, али нуди хиљадама купаца сансу за достојно присуство на вебу.

Дељени домаћини

Без посебног редоследа, ево четири провајдера којима се може веровати да ће вам пружити солидну услугу што се тиче дељеног хостинга:

 • СитеГроунд
 • ИнМотион хостинг
 • ДреамХост
 • Блуехост

ВПС хостинг

Аналогија: У нашој аналогији са ресторанском тематиком, ВПС хостинг је Тхе Цхеесецаке Фацтори. Свакако се не квалификује за Мицхелинове звезде, али је одличан ресторан и, без обзира на ваш укус, на менију ћете пронаћи нешто што вам се допада. Вероватно ћете остати задовољни – чак и ако то не бисте користили за забаву вашег најпрестижнијег клијента.

Матице и вијци

ВПС (који се понекад назива и хостинг у облаку) је сличан дељеном хостингу, али користи робуснију технологију за одвајање корисника на истој машини. У поређењу са дељеним сервером, где имате хиљаде комшија, ВПС системи обично садрже од пет до 20.

Нижи број већ указује на мањи ризик од лошег комшије, али најважније је како ови корисници су раздвојени. ВПС системи користе хипервизор који надгледа комплетан виртуелни систем за сваког корисника.

Једноставно речено, то значи да један корисник не може прегристи ресурсе другог. На пример, машина са 16 ГБ РАМ-а и осам корисника додељиваће 2 ГБ сваком кориснику. Дакле, ако један од ових корисника пређе доделу од 2 ГБ, његова веб локација може се срушити – али друге веб локације на истој машини неће утицати.

Трошкови

Ознаке цена на ВПС хостингу веома се разликују. Погледали смо најјефтиније пакете шест компанија (наведене доле) и цене се крећу од само 5 до 10 долара, до 80 долара.

Прилични ВПС ниског нивоа требало би да стоји око 20 до 30 долара. Разина од 50 до 100 долара може удобно покренути већину веб локација, али, ако вам треба додатна оомфа, постоје ВПС планови који достижу хиљаде.

За шта плаћате

Са ВПС системима плаћате три главне ствари:

 • ВПС технологија која омогућава одвајање, скалабилност и заштиту.
 • Ресурси попут меморије, употребе тврдог диска и пропусног опсега.
 • „Доплата“ јер ВПС сервери имају само неколико корисника уместо стотина, што отежава финансијску одрживост.

Друга ставка је најважнија јер морате бити свјесни коришћења ресурса на вашој веб локацији. Ако имате веб локацију која ствара 4ТБ пропусне ширине, нећете моћи да идете са планом ДигиталОцеан-а од 5 УСД, јер укључује само 1ТБ пропусне ширине.

Добра

Све позитивне стране ВПС хостинга имају везе са „В“: виртуелном. Ово омогућава боље одвајање, скалирање и сигурност. Идемо кроз неке од преокрета.

 • Виртуелне инстанце добијају одвојена ограничења ресурса, уклањајући несигурност и омогућавајући боље планирање.
 • Злонамерни код који инфицира више виртуелних инстанци путем хипервизора није чувен, али је изузетно ретко. Можете бити сигурни да проблеми са безбедношћу на другом налогу неће утицати на ваше.
 • Пошто се ресурси додељују а не обједињавају, ВПС системи могу лако да се скалирају, што их чини савршеним за динамички растуће веб локације.
 • Виртуелна инстанца је самостални софтверски слој који укључује оперативни систем и све остале битове и делове који су вам потребни. Са гледишта флексибилности, ово је отприлике еквивалентно властитом наменском серверу, чиме се омогућава већа контрола над вашим окружењем.

Лош

Нема стварних недостатака ВПС система. Сви недостаци морају се мерити у односу на циљ ваше веб странице. Проћи ћемо кроз неке од ових проблема, али имајте на уму ове промене из пројекта у пројекат.

 • Ако имате високо специјализована веб локација на којој можда желите да имате контролу на нивоу хардвера, посвећено хостинг може бити више у вашој уличици. ВПС системи су флексибилни, али није бескрајно тако.
 • Ако вам треба само брзо место за скривање веб странице, ВПС системи могу бити скупи и непотребни
 • Ако имате веб локацију ВордПресс, требало би да размотрите управљање ВордПресс хостингом као алтернативу. ВПС је флексибилнији, али, због изразито подешене природе управљаног ВордПресс хостинга, обично победи ВПС брзином и сигурношћу.

Када одабрати ВПС хостинг

Одлучивање да ли је ВПС за вас не би требало да буде превише тешко јер до њега можете доћи елиминацијом. Ево неколико питања која треба да се запитате:

Да ли је мој пројекат мањи, тест или с малим буџетом? Другим речима, да ли има својство које би га квалификовало за заједнички налог? Ако је одговор не, следеће за искључење је намењено хостинг.

Више о ВПС вс дељеном хостингу

Да ли мој пројекат захтева изузетно фино подешено окружење где се налазим мора раде ли сви сисадмин-ови, као што је проверавање да је ОС ажуриран и инсталирање било којих пакета који су ми можда потребни? Такође, да ли имам неопходно знање за самостално управљање сервером?

Ако је одговор ниједан од ових не, искључили смо наменски хостинг. Саветујем вам да два пута размислите да ли је ваш одговор да. Ако нисте озбиљни стручњаци у управљању сервером, на крају ћете креирати лоше подешено окружење – унапред подешени ВПС био би много бољи.

Сада нам остаје управљано ВордПресс хостинг. Пре свега: Да ли је заснована на вашој веб страници ВордПресс? Ако није, онда је ВПС избор за вас. Ако јесте, погледајте доље и добре стране управљаног ВордПресс хостинга и одлучите сами.

Мој став је: Ако имам веб страницу ВордПресс, готово увек бих бирао управљани ВордПресс хостинг – поготово ако планирам да зарадим од тога. У супротном, могу поставити неке ВордПресс странице на ВПС само да бих уштедио новац.

Када се клонити ВПС хостинга

Не постоји сценариј у коме бих вам саветовао да се клоните ВПС хостинга – ВПС системи се јако добро скалирају, па чак и ако ваша веб локација има милион прегледа, можете пронаћи одговарајући план. За све локације са највише промета (мислите да је Нев Иорк Тимес итд.) Или пословање са врло специфичним потребама (мислите да велике банке итд.), ВПС планови су достојан избор.

Код ВПС-а питање није: „Да останем подаље?“, Већ: „Да ли би нешто друго било још боље?“ Све у свему, не можете заиста погријешити с ВПС-ом – и када сте у сумња, обично је прилично добар повратак (под условом да знате шта радите с тим).

ВПС домаћини

ВПС планове нуде готово све компаније за хостинг, али постоји већа разлика у квалитету услуге када је реч о ВПС серверима. Испод је шест компанија које су добро познате у послу и којима се може веровати да пружају прихватљиве услуге:

 • Медијски храм
 • ДигиталОцеан
 • СитеГроунд
 • ДреамХост
 • Блуехост
 • Линоде

Намјенски хостинг

Аналогија: Посвећено гостовање одустаје од одабира ресторана у корист кухања код куће. Након што сами саградите кухињу. Да бисте то постигли потребан је висок ниво стручности, али своје окружење и производ можете прилагодити својим потребама.

Матице и вијци

Када купујете наменски хостинг, купујете део хардвера и место за складиштење тог хардвера, уз минимално одржавање. Једном када је хардвер успостављен, мораћете да водите рачуна о свему, од инсталирања и рада до подешавања софтвера за ваш веб сервер (Нгинк, Апацхе и све оно што подразумева).

Компанија за хостинг замениће разбијене компоненте за вас (ово би требало да буде ретка појава), али све остало ћете морати да одржавате сами на даљину.

Цена

Упоредили смо најјефтиније планове пет познатих хостинг компанија (доле), а почетна цена најниже цене је око 100 УСД. Најефтинија опција је Хетзнерова цена од ~ 50 УСД (тачно 46,41 €!), Што, као што можете замислити, не даје вам много ресурса.

Најнижа цена коју препоручујемо износи око 100 УСД – са ценама које сежу у распон од 500 УСД за средња решења и добро у хиљадама за врхунске машине.

Добра

Наменски сервери имају две огромне предности: ви сте једини корисник машине коју купујете и обично добијате много више пропусног опсега.

Будући да сте једини налог на серверу, можете у потпуности негирати лоше ефекте суседа. У ствари, можете се одрећи неких софтверских сложених провизора и хипервизора (који надгледају више ВПС система на машини).

Можете прилагодити целокупно окружење по вашој жељи – од хардвера до сервера – и скенирање злонамјерног софтвера и друге заштите прилагођене вашим тачним потребама.

Намењени хостинг посебно је користан ако вам требају прилагођени алати за надгледање или високо специјализовани процес примене – који можете подесити тачно према потреби.

Лош

Када је у питању највећи недостатак наменских сервера, све морате учинити сами. Или морате имати велико знање или поуздан сисадмин (имат ће потпун приступ свему), што ће повећати ваше трошкове.

Остали типови хостинга воде рачуна о многим задацима управљања за вас – као што су осигуравање да је све ажурирано, примена безбедносних закрпа, давање могућности за пребацивање ПХП верзија са корисничког интерфејса, редовно скенирање и тако даље.

У већини случајева ћете добити тачно ниједан ових услуга са вашим наменским сервером. Постоје нека управљана наменска решења тамо, али морат ћете појести нешто озбиљног новца.

Друга страна је да ће, ако дође до квара хардвера, вероватно трајати дуже док се проблем реши. ВПС системи можда и не примећују напуштену РАМ меморију – систем може ширити оптерећење. Са наменским серверима, неко мора ући и физички заменити модул у рачунару.

Када изабрати намјенски хостинг

Посвећено гостовање није нешто што многим људима треба. Већина пројеката – чак и велики – радиће без проблема са добрим ВПС решењем.

Ако, међутим, имате велику веб локацију и она има специфичне захтеве који су потребни талентима сисадмина са пуним радним временом, време је да размислите о наменском хостингу.

Такође је корисно за велике веб локације које користе различите сервере за предњи и задњи крај, а можда чак и њихове медије, јер вам омогућава да креирате сувишне системе који раде независно.

Када одступити од намјенског хостинга

Ако немате знање за постављање хостинг окружења од нуле или немате новца да запослите доброг администратора, требало би да се добро решите наменског хостинга.

Још је окружење које 90% одговара вашој веб локацији пуно боље од полупеченог решења која се држи заједно са траком.

Многи власници веб локација желе фенси ствари попут балансирања учитавања или наменског хостинга јер је то врхунска технологија и осећају се као да њихова веб локација заслужује најбоље од најбољег, али ово је погрешно размишљање.

Већина власника веб страница не зна шта велико значи када је у питању хостинг. Веб локација која зарађује милион долара годишње, а коју прегледа 10 милиона људи месечно, није нужно велика када су у питању ресурси који су јој потребни. Ако се ефикасно кодира, лако се може поуздано покретати на ВПС-у од 250 долара месечно.

Погледајте наш ВПС вс наменски хостинг пост за више детаља.

Намјенски домаћини

Многе компаније нуде наменски хостинг поред дељених и ВПС планова. Ево четири која су можда више позната по свом наменском гостовању:

 • Течна мрежа
 • Хивелоцити
 • ОВХ
 • Хетзнер

Управљани ВордПресс хостинг

Аналогија: Управљање ВордПресс хостингом била би угоститељска услуга на венчању. За разлику од угоститељске услуге, прилагођава вам искуство, али намеће одређена ограничења.

Матице и вијци

Управљани ВордПресс хостинг је посебна врста хостинга која нуди гомилу услуга повезаних са ВордПрессом. Послужитељ се може дијелити или ВПС, али то не би требало бити важно јер би домаћин требао бити изузетно вјешт у одржавању услуге.

Будући да провајдер мора подржати само једну апликацију – ВордПресс – њихов посао је много лакши. Они могу да поставе целокупно окружење – од хардвера до софтвера – да повећају брзину, уклоне безбедносне проблеме и дају вам моћне и корисне функције.

Цена

Најјефтинији план четири главне заиста специјализоване компаније које нуде висококвалитетни управљани ВордПресс хостинг (наведен доле) је са Фливхеел * – од 15 УСД – који пружа капацитет за само 5.000 посета месечно – што значи да је заиста погодан само за веома мале веб странице.

Најнижа употребљива разина са специјално управљаним ВордПресс хостом (који одговара већини локација) са сатима који износи око 27 долара.

Ако се озбиљно бавите својим потребама за ВордПресс хостингом и имате веб локацију у околини од око 100.000 посетилаца или више месечно, мораћете да плаћате више од око 100 УСД месечно. (Напомена: Управљани ВордПресс хостинг може лако наићи на буквално хиљаде долара месечно ако сајтовима треба пуно ресурса сервера – сматрајте сајтове са милионима месечних посетилаца.)

(* Домаћини су некада били домаћин овој веб локацији.)

Добра

Има пуно тога што ће се свидети управљаном ВордПресс хостингу. Већина предности произилази из тога што треба подржавати само ВордПресс, омогућавајући специјалним домаћинима да стварно прецизно подеше своје системе и проведу време у развоју згодних функција за управљање. Резултат би требао бити веб страница која ради знатно брже и користи мање ресурса.

Домаћини обично прописују најновију верзију ВордПресс-а, што значи да ћете увек бити у току и сигурнији од штетности. Такође могу онемогућити одређене додатке за које се зна да узрокују проблеме или садрже сигурносне рањивости.

Добар пример како управљање ВордПресс хостингом може побољшати вашу веб локацију је кеширање. Неки домаћини имају свој властити фино подешен систем за кеширање на нивоу сервера који ће сваки пут надмашити додатке као што је В3 Тотал Цацхе. У ствари, често ће вам бити забрањено чак и да користите такве редовне додатке за кеширање, јер ће они често бити у сукобу са сопственим, ефикасним унутрашњим системима домаћина.

Управљани ВП хостинг такође обично има много бољу подршку за питања везана за ВордПресс од општих ВПС или дељених хостова – што и не чуди. Они се баве искључиво ВордПрессом – нешто што је одмах очигледно када разговарате са једним од њихових техничара.

Лош

Највећи недостатак је губитак флексибилности и већа цена цене у поређењу са ВПС серверима. Исте функције које чине вашу веб локацију безбеднијом (обавезујући верзије ВордПресс-а, забрану додатака и тако даље) такође понекад могу бити мало ограничавајуће за неке веб локације.

Такође, уз специјализовани ВордПресс хостинг, стварно сте ограничени на само ВордПресс. Не можете брзо да користите, рецимо, Јоомла или Друпал локацију да бисте видели како то функционише или да направите веб локацију само за ХТМЛ (иако неки домаћини то могу технички дозволити).

Када изабрати Управљани ВордПресс хостинг

Управљани ВордПресс хостинг готово је увек најбоље решење за ВордПресс веб локације. Ево неколико ствари које треба узети у обзир приликом одлучивања да ли ћете га користити или не.

Пре свега, да ли је то важно место? Ако није, можда нема разлога да сав тај новац потрошите на хостинг. Ако је то само лични блог, рецимо, нема велике разлике између учитавања у 2,8 секунди на ВПС-у или 1,9 на управљаном ВП хостингу.

Број веб локација које можете да инсталирате на налог обично је уско грло – често у ствари само једна веб локација – зато будите пажљиви када користите ову врсту хостинга само када сајт заиста то оправдава..

Осим тога, ако имате велику и / или важну локацију, и требате да осигурате да ради што је могуће глатко и поуздано, идите са управљаним ВордПресс хостингом (све док можете да живите уз мања ограничења која намећу).

Када се клонити управљаног ВордПресс хостинга

Опет, од тога нема много тога. За ВордПресс сајтове, управљани ВордПресс хостинг готово је увек погоднији – мада, ако немате новца или ако треба да гомилате веб сајтове на једном месту, редовни ВПС хостинг може вам боље послужити.

Управљани ВордПресс домаћини

Тренутно на тржишту нема превише стварно управљаних ВордПресс хостинг хостинг решења. Ево о пет најпознатијих домаћина:

 • ВП Енгине
 • Замашњак
 • Кинста
 • Пагели
 • Пантхеон *

(* За разлику од остала четири наведена, Пантхеон се заправо није специјализовао за хостовање само веб локација које покрећу ВордПресс – већ поседују и веб локације које покреће Друпал.)

Закључак

Баш као што не постоји ресторан који ће свима угодити, тако ни за веб локацију не постоји магично решење за једну величину – врста хостинга која вам треба у великој мери зависи од ваших циљева и захтева вашег пројекта.

Одмјерите важност пројекта, његово пројектовано коришћење ресурса и колико су вам велике финансије, те прочитате предности и недостатке сваке врсте хостинга како бисте донијели информисану одлуку.

Такође је вредно запамтити да је релативно лако заменити хостове – а многи од најбољих ВордПресс хостова заправо нуде бесплатне миграције – тако да увек можете испробати и променити мишљење касније ако ствари не функционишу како је планирано.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me