Upravljanje uporabnikov v MySQL Database z phpMyAdmin

Obstajajo situacije, ko ne morete preprosto odpreti namestitve CMS ali foruma in upravljati uporabnikov znotraj platforme. Recimo, da ste bili vlomljeni in ne morete dostopati do svojega skrbniškega računa – kaj boste storili?

Na pomoč vam bo prišel spletni spletni MySQL – phpMyAdmin -, ki vam pomaga pri upravljanju uporabniških računov spletnega mesta z izvajanjem dejanj neposredno v bazi podatkov. Orodje je integrirano z vsemi glavnimi nadzornimi ploščami domene (cPanel, Plesk, VistaPanel itd.) In, če ni, ga je mogoče namestiti na vaš strežnik prek avtomatiziranih namestitvenih skriptov, ki so priloženi nadzorni plošči domene (tj. Softaculous) . Ročna namestitev v tem kratkem priročniku ne bo upoštevana.

Kaj je phpMyAdmin?

phpMyAdmin je spletno odprtokodno orodje PHP za upravljanje baz podatkov MySQL.

Tobias Ratschiller, njegov izumitelj, je začel delati na phpMyAdmin leta 1998 kot alternativo MySQL-Webadmin, vendar je projekt opustil leta 2000, ker ga ni imel časa vzdrževati. Razvoj so leta 2001 prevzeli trije programerji, ki so ustanovili projekt phpMyAdmin. Njen uspeh med spletnimi skrbniki je posledica uporabniku prijaznega spletnega vmesnika in možnosti dostopa do orodja z nadzorne plošče domene (cPanel, Plesk, VistaPanel).

Kakšen pristop bo uporabil ta vodič?

V phpMyAdmin lahko uporabite dva pristopa za upravljanje baz podatkov:

 • upravljanje prek vmesnika phpMyAdmin
 • upravljanje s pomočjo SQL poizvedbe

Ta vodič vam bo pokazal, kako uporabiti vsak od obeh pristopov za izvajanje SQL operacij na vaši uporabniški bazi.

Primer programske opreme V tem priročniku

Med najbolj priljubljenimi skripti za CMS in forume je izbira za ta vodnik padla za WordPress in XMB Forum, čeprav je vadnica zlahka uporabna za katero koli programsko opremo spletnega mesta, ki temelji na uporabnikih..

Vodnik vam bo pokazal, kako uporabiti oba zgoraj navedena pristopa za uporabniško tabelo baze podatkov vsakega skripta.

phpMyAdmin Upravljanje uporabnikov za WordPress

1. Metoda vmesnika

Prijavite se v svoj račun cPanel (ali katero koli drugo nadzorno ploščo spletnega gostovanja z vašo domeno). Poiščite phpMyAdmin v skupini “Baze podatkov” in kliknite ikono phpMyAdmin:

Baze podatkov v cPanelu

Spletni vmesnik phpMyAdmin se odpre v novem oknu. Ko ste tukaj, na levi stranski vrstici izberite bazo podatkov, s katero morate delati. V našem primeru je baza podatkov wptest_wp234. Kliknite.

phpMyAdmin

Ko odprete bazo podatkov, boste na levi stranski vrstici videli seznam vseh njenih tabel, na glavni strani pa seznam teh istih tabel z orodji za brskanje / urejanje (v vrstici). Za dostop do seznama uporabnikov kliknite tabelo ‘wp_users’ in poiščite seznam uporabnikov.

Uporabniki WP

Morda boste morali spremeniti poverilnice, e-pošto, URL spletnega mesta itd. Odprite vrstico, povezano z vašim uporabniškim računom, s klikom na »Uredi« (zraven povezave je ikona svinčnika), da začnete urejati svoje podatke. Spodnja slika prikazuje polja z informacijami o uporabnikih, ki jih lahko urejate.

Uporabniške informacije Uredi

Če želite spremeniti geslo, morate v spustnem meniju izbrati MD5. Napišite močno geslo (za boljše rezultate lahko uporabite naključni generator gesel). Ko končate, shranite spremembe.

MD5 Urejanje gesla

MD5 je kratica za Message-Digest (algoritem) v. 5, kriptografsko hash funkcijo, ki vrne 32-mestno vrednost. Polje ‘user_pass’ bo vaše novo geslo samodejno pretvorilo v 32-mestni niz MD5.

Če se boste morali znebiti vseh neželenih računov, se vrnite v tabelo ‘wp_users’, izberite uporabniške vrstice po izbiri in na dnu strani pritisnite gumb »Delete«. Če želite odstraniti enega uporabnika, intead, preprosto pritisnite povezavo »Delete« v uporabniški vrstici (glejte sliko tukaj na desni).

2. Metoda poizvedbe SQL

phpMyAdmin omogoča upraviteljem baz podatkov, da izvajajo stavke SQL neposredno na spletnem vmesniku. Ko odprete bazo podatkov v phpMyAdmin, boste na glavni strani videli vrsto zavihkov – brskanje, struktura, SQL, iskanje, vstavljanje, izvoz, uvoz, operacije: kliknite jeziček SQL za dostop do spletne lupine SQL, v kateri napišite in vodite svoje izjave. Za natančno lokacijo zavihka glejte 4. posnetek zaslona v tem priročniku.

Sledijo trije delčki kode, s katerimi lahko urejate uporabniške račune po operacijah SQL.

OPOMBA: Z imenom „youcountcountname“ mislim na uporabniško ime vašega računa gostovanja. To je najpogostejša oblika identifikacije podatkovnih baz v okoljih skupnega gostovanja, kjer je vsaka baza podatkov dodeljena določenemu uporabniku. Od tod tudi podčrtaj (“_”) med uporabniškim imenom vašega računa gostovanja in imenom baze podatkov. Obstajajo tudi druge oblike identifikacije baze podatkov, ki uporabljajo samo ime baze podatkov. Konvencija, ki jo boste uporabili, je tista, ki je prikazana v namestitvi phpMyAdmin.

1. Spremenite uporabniško geslo (MD5):

UPDATE `youraccountname_databasename`.`wp_users`
SET `user_pass` = MD5 (‘testuserpasswhere’)
KJE je ‘ID’ = 2;

Kaj počne ta koda?

 • UPDATE `youraccountname_databasename`.`wp_users` ureja in posodablja tabelo ‘wp_users’ znotraj baze podatkov ‘youraccountname_databasename’.
 • SET `user_pass` = MD5 (‘testuserpasswhere’) nastavi vrednost atributa ‘user_pass’ v hash niz MD5 ‘testuserpasswhere’.
 • WHERE `ID` = 2; pove, da je ID uporabnika, v katerega uporabljate spremembe, številka 2. Očitno je to tukaj primer ID-ja; lahko je kateri koli uporabniški ID po izbiri.

2. Uredite podatke o uporabniku:

UPDATE `youraccountname_databasename`.`wp_users`
SET `user_login` = ‘novo uporabniško ime’,
`user_nicename` = ‘novo uporabniško ime’,
`user_email` = ”
KJE je `ID` = 1;

Kaj počne ta koda?

 • Kar zadeva prvi delček, UPDATE vrstica določa, katera tabela bo spremenjena in v kateri bazi podatkov.
 • SETfunkcija tukaj deluje na 3 različne atribute: ‘user_login’ in ‘user_nicename’ nastavi novo vrednost ‘newusername’ in ‘user_email’ na ”. Upoštevajte, da sta ‘user_login’ in ‘user_nicename’ dva različna atributa z isto vrednostjo: prvo je uporabniško ime, ki se uporablja za prijavo, zadnje pa je ime, ki bo prikazano na straneh vašega spletnega mesta. Primer: „greatboy84“ je ime za prijavo, „Frank Span“ je ime, prikazano na strani.
 • WHERE `ID` = 1; pove, da je ID uporabnika, ki ste ga spremenili, številka # 1.

3. Izbrišite račun neželene pošte:

IZbriši iz `youraccountname_databasename`.`wp_users`
KJE je “ID” = 2

Kaj počne ta koda?

 • Prva vrstica vam pove, da boste nekaj izbrisali iz tabele ‘wp_users’ iz baze podatkov ‘youraccountname_databasename’.
 • Kjer `ID` = 2 pomeni ID uporabnika, ki ga brišete, je # 2.

phpMyAdmin Upravljanje uporabnikov za XMB Forum

1. Metoda vmesnika

Postopek je podoben upravljanju uporabnikov WordPress.

Prijavite se na nadzorno ploščo svoje domene in odprite phpMyAdmin. Izberite zbirko podatkov foruma in poiščite tabelo ‘xmb_members‘: Vsebuje članske račune vašega foruma.

Seznam članov foruma XMB MySQL

V vrstici, ki je povezana z vašim uporabniškim računom, kliknite »Uredi« in uredite svoje podatke o uporabniku (glejte sliko spodaj). Če želite shraniti spremembe, pritisnite gumb »Pojdi«.

Uporabniško urejanje XMB

2. Metoda poizvedbe SQL

Naslednja 2 delčka kode prikazujeta, kako urediti ali izbrisati uporabniški račun XMB prek MySQL.

1. Uredite članski račun XMB:

UPDATE `youraccountname_xmbdatabase`.`xmb_members`
SET `uporabniško ime` = ‘bigsmurf85’,
`geslo` = MD5 (‘xmbuser178pass’) ,
`email` = ”,
`spletna stran` = ‘http://domain.com’,
`location` =‘ ZDA ’
KJE je `uid` = 139;

Kot v zgornjih primerih WordPress, tudi ta koda SQL posodablja trenutne informacije uporabnika na nove določene vrednosti.

2. Izbrišite članski račun XMB:

IZPUSTI IZ `youraccountname_xmbdatabase`.`xmb_members`
KJE je `uid` = 178

V prvi vrstici piše, da boste izbrisali enega ali več uporabniških ID-jev (“tukaj” tukaj) iz baze podatkov “xmb_members”. Drugi poda uporabniško številko 178 v tem primeru.

Nasvet za varnost gesla

Algoritem MD5 se je prvič izkazal za ranljivega leta 1996, ko je Hans Dobbertin odkril trke v hash funkciji MD5 in z leti je bilo več poročil javnosti. Ko rečemo ‘trki’, nameravamo situacije, v katerih imajo različni nizi znakov (tj. Gesla) enako hash vrednost. Gradiva je veliko in ga zagotovo ne more zajeti niti en odstavek v kratkem priročniku, vendar se ne bojite – MD5 vas lahko še vedno reši pred veliko glavoboli, kot je bilo razloženo v tem priročniku.

Naslednji varnostni korak, ki ste ga naredili, ko ste spremenili geslo v phpMyAdmin (z uporabo šifriranja MD5), je, da ga ponovno spremenite v svojem uporabniškem profilu WordPress. Dejansko bo WordPress vaše geslo šifriral s pomočjo knjižnice imenovane phpass, ki vključuje varnejše in zato ne zlahka zlomljive algoritme.

Trik ‘Leni’!

Če ste leni, ne pomeni nujno napačnih odločitev. Pogosteje kot kdaj koli prej se triki, ki jih razvijemo, da prihranimo čas, pretvorijo v učinkovitost spletnega mesta in večji promet, zato ne spregledamo tega odstavka.

“Leni trik” je, da izkoristite uporabniški račun neželene osebe, da ustvarite račun izmišljenega znaka ali prijatelja. Kako?

Postopek je preprost – vse, kar morate storiti, je, da odprete seznam uporabnikov znotraj svoje baze podatkov (za tako enostavno opravilo lahko uporabite pristop vmesnika), kliknite gumb »Uredi« za izbrano uporabniško vrstico in uredite naslednja polja ( ID pustite takšnega, kot je):

 • user_login, user_pass, user_nicename, user_email
 • neobvezne podrobnosti (user_url, user_registered itd.)

Lahko pa uporabite delček poizvedbe SQL za urejanje uporabniškega računa, kar sem vam prikazal prej v tem priročniku.

Kdaj se bo ta trik izkazal za koristnega?

Oh, naštejmo nekaj pomembnih primerov: za preizkušanje novih vtičnikov, kramp in modov boste morda potrebovali ponarejene račune na svojem forumu ali blogu ali morda želite registrirati račune za svoje zaposlene prijatelje, da bodo pripravljeni na uporabo. Mogoče boste morda morali uporabiti tudi “forum bot”, ki objavlja pravila odbora, pravila o oddelkih in tako naprej. Res, vaša domišljija je meja. 🙂

Bonus SQL koda: ustvarite uporabniški račun

Majhen dodaten bonus ne bo škodoval, kajne? Sledita dva odlomka kode SQL: prvi ustvari nov uporabniški račun za vaše WordPress spletno mesto, drugi novi uporabnik foruma XMB.

VSTAVITE V `youraccountname_databasename`.`wp_users` (
`user_login` ,
`user_pass` ,
`user_nicename` ,
`user_email` ,
`user_registered` ,
`user_status`
)
VREDNOTE (
‘novo uporabniško ime3’,
MD5 (‘nova gesla3’) ,
‘Mally Bally’,
”,
‘2012-04-13 00:00:00’,
‘1’
)

Vzorčna koda bo ustvarila novega uporabnika in dodelila vrednosti (informacije o uporabniku) atributom ‘user_login’, ‘user_pass’, ‘user_nicename’, ‘user_email’, ‘user_registered’ in ‘user_status’.

Če želite ustvariti novega člana foruma XMB:

VSTAVITE V `youraccountname_databasename`.`xmb_members` (
`uporabniško ime` ,
`geslo` ,
`email` ,
`status`,
`lokacija`
)
VREDNOTE (
‘pravljična dežela’,
MD5 (‘fairypass123’) ,
”,
“Član”,
“ZDA”
)

Zabavaj se! 🙂

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me